Hvad er BCAA: komplet guide til alt du skal vide om kostilskuddet BCAA

BCAA

BCAA er i dag en populær kosttilskud, der har mange fordele og en positiv effekt på muskelopbygningen.

Der findes flere forskellige slags BCAA kosttilskudsprodukter, men de bedste på markedet er BCAA Bodylab, BCAA Nutramino og BCAA Nocco, der kommer helt uden bivirkninger. Alle tre produkter indeholder forgrenede aminosyrer, som hjælper dig på vej mod et højt træningsniveau samtidig med en stærk muskelmasse og en lav fedtprocent.

En gennemgående supplement til daglig kost, der ikke må erstatte den. Bliv klog på BCAA her og få svar på de almindelige spørgsmål dertil, og hvorfor BCAA produkter er Danmarks bedste kosttilskud til dig.

Hvad er BCAA?

BCAA er en forkortelse af den engelske betegnelse “Branched Chain Amino Acids”, der på dansk betyder forgrenede aminosyrer. BCAA indeholder nemlig essentielle stoffer eller som nævnt aminosyrer som valin, leucin, og isoleucin, som kroppen ikke selv er i stand til at producere på en naturlig måde.

I stedet kan de indtages gennem vores kost, hvor du finder en stor mængde af de forgrenede aminosyrer BCAA i fødevarer såsom kød, mælkeprodukter og æg, der er rige på proteinen. Og så finder du dem også i proteinpulver som naturligvis BCAA kosttilskud.

Aminosyrer er de vigtigste byggesten af proteiner. Der findes flere forskellige slags aminosyrer, men ikke alle betegnes som essentielle. De essentielle aminosyrer er nedspaltet protein, der hurtigt optages i kroppen – langt hurtigere end den almindelige protein. I dag finder vi omkring 20 forskellige aminosyrer, hvor 9-10 af dem er de essentielle aminosyrer. Og blandt de essentielle finder vi de forgrenede aminosyrer leucin, isoleucin og valin. Med de forgrenede aminosyrer skal kroppen ikke bruge energi på at spalte proteinet.

BCAA er egnet til alle, der styrketræner og ellers har et større behov for indtagelse af forgrenede aminosyrer. Det er især mange sportsudøvere og bodybuildere, der gennem kost og kosttilskud indtager de essentielle aminosyrer, BCAA.

Video: kort video fra fitnessekspert om hvad BCAA er

Hvad gør BCAA?

BCAA kosttilskud har en positiv virkning på din krop og restitutionsfasen. Den restitutionstid, din krop behøver, bliver dermed forkortet. De af os, der indtager BCAA, vil opleve bedre resultater af muskulaturen, det vil sige mindre ømme og nedbrydelse af muskler efter hårdt fysisk arbejde. BCAA siges at have et stærkt anti-katabolsk effekt. Ud fra flere studier er det blevet bevist, at man med indtagelse af BCAA-tilskud nedsætter frigivelsen af aminosyrer fra musklerne under og efter excentrisk arbejde.

De fleste aminosyrer plejer at mellemlande og blive omsat i leveren, men leucin, isoleucin og valin derimod går direkte i musklerne og forbrændes hovedsageligt der. Efter at blive optaget i mavens tarmsystem bliver de forgrenede aminosyrer ført til vores muskler gennem blodet og kan enten indgå i dannelsen af to aminosyrer alanin og glutamin eller i energistofskiftet. Således optages BCAA i kroppens proteinsyntese for at danne hormoner, enzymer, nyt væv mm.

Alle tre aminosyrer bidrager på hver sin måde til stofskiftet, men ud fra videnskabelige beviser har leucin og isoleucin størst BCAA effekt. Leucin går ind og stimulerer proteinsyntesen, øger niveauet af insulin og regulerer blodsukkeret, mens isoleucin sørger for at øge musklernes optag af glukose. De forgrenede aminosyrer bidrager altså med til at undgå den træthed, der opstår ved fysisk arbejde.

BCAA stimulerer ikke kun proteinsyntesen, men giver også cellerne en større kapacitet for proteinsyntese. Med en positiv indflydelse på muskelopbygningen er de essentielle aminosyrer altså med til at vedligeholde eller genopbygge muskelvævet og udgør en stor del af den menneskelige muskelmasse. Den aerobe og anaerobe kapacitet bliver desuden også forbedret. Endvidere er det en fordel at indtage BCAA, hvis du ønsker et kalorielet kosttilskud og en positiv effekt på vægttab.

BCAA vægttab

Udover BCAA’s positive virkning på muskelopbygning, har dette kosttilskud også en positiv effekt på dit vægttab på grund af den anti-katabolske effekt i BCAA. Her bliver kroppen hjulpet med at forbrænde fedt fremfor muskler. Derfor er der også tale om en positiv effekt på kalorietallet, der er ekstremt lavt ved indtagelse af BCAA. Holder du det lave indtagelse af kalorier, er dette også behjælpeligt og den hurtige vej til vægttab.

Sammenlignet med proteinpulver indeholder BCAA et langt lavere kalorietal, hvorfor det er egnet til dig, der gerne vil tabe fedt og komme ned i vægt. Kroppen vil dog forsøge at fastholde nogle fedtdepoter, som i det lange løb giver et resultat af både fedttab og tab af muskelmassen. Men her vil BCAA efter træning både holde på muskelmassen og opbygge musklerne, idet forbrændingen forbliver fokuseret på kropsfedtet.

Altså er det genialt med BCAA kosttilskud, da du ikke tager på, men derimod taber i vægt samtidig med en forbedret muskelmasse. Uanset hvilken type sportsudøver, du er – nybegynder eller mere erfaren – har BCAA mere eller med mindre en positiv virkning.

BCAA som både pulver, piller og drik

bcca drik

Du kan få BCAA kosttilskud som både pulver-, piller- og flydende form, du kan vælge at indtage før, under eller efter træning. Det har ikke nogen forskel på effekten, om du vælger den ene eller anden slags kosttilskud. Det er derimod en smagssag, om du er til BCAA pulver, BCAA piller eller BCAA drik. Måske har du lettest ved at indtage BCAA piller og BCAA drik, der modsat BCAA pulver ikke skal opløses i vand, før det skal indtages. Er du derimod ikke god til at sluge piller, vil BCAA drik være en bedre løsning for dig.

Du kan dog opnå billige priser og gode tilbud ved at vælge BCAA i pulverform, hvilket de fleste også vælger at købe. Så ønsker du at spare på pengene, er det bedste valg til dig at købe BCAA i pulverform.

Prisen er naturligvis afhængig af kvaliteten og mærker, du går efter. Der findes mange forskellige slags BCAA mærker, men ønsker du kvalitetsgodkendte mærker, skal du gå efter BCAA Bodylab, BCAA Nutramino og BCAA Nocco, som du kan finde på flere anerkendte webshops. Her er du garanteret lovlige produkter og udviklet herhjemme.

BCAA Bodylab

BCAA Bodylab er et kosttilskud, der typisk fås i pulverform, men du kan også få dem som piller eller kapsler. Dette produkt har siden lanceringen været en populær variant på markedet. BCAA Bodylab er et dansk produkt, hvor man har haft fokus på at udvikle et ultrakoncentreret kosttilskud med de tre essentielle og forgrenede aminosyrer: leucin, isoleucin og valin.

Sammenlignet med andre kosttilskudsprodukter er BCAA Bodylab kendt for at være det mest koncentreret og energifyldt produkt på markedet. Det indeholder få kalorier, hvorfor du undgår at tage på. Produktet er blevet testet på laboratoriet og dermed kvalitetsgodkendt. Med BCAA Bodylab får du 100 % vegansk produkt og den bedste aminosyrefordeling.

Du har derudover mulighed for at vælge mellem 10-15 forskellige smagsvarianter. En smagsoplevelse med gode og populære smage, der kommer helt uden sukker. BCAA Bodylab fås blandt andet med jordbær-, iste- og colasmag, som er de mest sælgende varianter hidtil.

Prisen ligger typisk på 159 kr for en BCAA Bodylab bøtte med 300 gram pulver. Dette svarer til 60 portioner, det vil sige en anbefalet dosis på 5 gram pulver om dagen (én skefuld), som skal røres op med ca. 200 ml vand.

BCAA Bodylab er populær på dens kalorielette indhold på kun 12 kalorier pr. portion, hvorfor du får Danmarks bedste kosttilskud til de bedste priser.

BCAA Nutramino

Med BCAA Nutramino får du også mulighed for at købe et velkendt kosttilskud i pulverform. Du får ligeledes et godt koncentreret og kvalitetssikret produkt med alle tre forgrenede aminosyrer. Her medvirker leucin, isoleucin og valin til at reducere ømme muskler og giver en positiv effekt på muskelmassen.

Derudover indeholder BCAA Nutramino to andre aminosyrer, alanin og glutamin, der giver brændstof til musklerne. Du optager desuden også taurin, der giver et højt fiberindhold og et højt indhold af D-vitamin, der medvirker til at bibeholde en normal hjernefunktion og naturligvis en normal muskelfunktion. Du undgår samtidig unødige kalorier, fedt og laktose.

BCAA Nutramino anbefales til dig, der er seriøs med træning. Her får du 400 gram pulver i en bøtte med typisk æblesmag. Den rækker til 50 portioner med daglig doseringsanbefaling på 8 gram (én skefuld). Med BCAA Nutramino får du en anden type kosttilskud, der er på niveau med BCAA Bodylab og praler ligeledes af god smag, god effekt og nem opløsning.

Udover BCAA Nutramino og BCAA Bodylab, har du også mulighed for at købe BCAA Nocco, som ligeledes er et anerkendt og populært mærke, der kommer i flydende form.

BCAA Nocco

Vælger du BCAA Nocco, får du en anden type kosttilskud, der typisk kommer som dåse i flydende form med 330 ml væske. Dette kosttilskud har et højt indhold af flere vitaminer som eksempelvis B6, B12 og D-vitamin. BCAA Nocco indeholder ikke sukker, men i stedet koffein, så du har mulighed for at få at varme lidt op og få energi til din træning.

Derudover er BCAA Nocco ligesom BCAA Bodylab kendt for at være en kalorielet drik på 16 kalorier pr. portion og unik på sine få kulsyreindhold og have en ualmindelig god frugtsmag. Drikkens næringsindhold varierer dog efter, hvilken slags BCAA Nocco smag, du vælger. BCAA Nocco drik kommer typisk som pæresmag, men hvis denne smag ikke er noget for dig, kan du også købe mange andre smagsvarianter som for eksempel hindbær-, fersken eller citronsmag.

Der findes over 10 forskellige smage, som du kan købe hos flere anerkendte forhandlere. Du kan vælge at købe alle smagsvarianter i en kasse og derved finde frem til din yndlingssmag. Det kan også bedst betale sig at købe en hel kasse fremfor at købe flere dåser enkeltvis, hvis du gerne vil spare på pengene.

Med de forskellige smagsvarianter får du en forfriskende BCAA Nocco drik, som har fået mange positive tilkendegivelser af både nye og erfarne sportsudøvere.

BCAA Xtend

Udover BCAA Bodylab, BCAA Nutramino og BCAA Nocco findes der også BCAA Xtend, som er fremstillet af det amerikanske brand Scivation, der i dag sælges verden over til alle typer atleter, der på daglig basis træner længere, hårdere og mere intenst.

BCAA Xtend anvendes som en udvidelse af ekstra kosttilskud end normalt. Med lange og hårde træningspas eller træning flere gange om dagen kan det blive nødvendigt med ekstra hjælp til at undgå nedbrydning af musklerne. Derfor har man behov for ekstra kosttilskud før, under eller efter træningen, som BCAA Xtend giver dig i modsætning til de andre nævnte BCAA typer. Det er med til at forbrænde fedt på sit kalorielette og sukkerfrie indhold.

I aminosyreblandingen finder vi udover de forgrenede aminosyrer er denne form for kosttilskud også kombineret med citrullinemalat, glutamin, og B6-vitamin. BCAA Xtend indeholder ikke koffein, men er dog alligevel opkvikkende både fysisk og mentalt. Derudover giver produktet mindre farvestof, så man undgår fremkaldelse af allergier og kræft.

Kort sagt har BCAA Xtend en positiv indflydelse på både proteinsyntesen, immunfunktionen og fordøjelsessystemet. Kosttilskuddet er tilgængeligt i Europa og henvender sig for eksempel til vægtløftere og bodybuildere, der vil holde deres maksimale træningspas.

BCAA Xtend kommer også typisk i pulverform med circa 11 forskellige varianter, hvor vægten varierer efter smagsessenserne, men dog samme antal dosering på én måleske på 13 gram – altså en betydelig større mængde indtagelse end med de andre BCAA produkter.

Hvornår skal man tage BCAA?

bcaa virkning

Undersøgelser viser, at det bedste tidspunkt at indtage BCAA og forgrenede aminosyrer på, er lige inden træning. Men som bekendt under de forskellige typer BCAA produkter kan man som nogen atleter vælger at gøre, tage BCAA under træningen, mens andre gør det efter træningen, hvilket også er en mulighed. Her indtager sportsudøvere BCAA typisk sammen med proteinshake.

Man kan også vælge at booste sig med BCAA til måltiderne, så man sørger for at holde sin proteinsyntese i gang gennem hele dagen. Men ifølge de fleste eksperter som eksempelvis Fødevarestyrelsen opnår man det bedste resultat med BCAA lige inden træningen. Her sikrer man sig at indtage nok af de forgrenede og nødvendige aminosyrer i blodet igennem hele træningsforløbet. Derudover er eksperterne også kommet frem til det resultat, at det giver en større effekt på præstationsevnen under træningen og forhindrer fornemmelsen af at blive træt.

Derefter anbefales det at drikke en proteinshake lige efter træningen, så du vedligeholder BCAA i blodstrømmen.

Men selvom mange eksperter anbefaler indtagelse af BCAA før træning, er det dog ikke helt så afgørende, om du indtager det før, under eller efter træning. Det er dog vigtigt, at du har en god træningsrutine og diæt, før du går i gang med BCAA.

Hvor meget BCAA skal man tage?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvor meget BCAA man bør indtage, men ifølge Fødevarestyrelsen skal man ved siden af træningen tage 2 gram BCAA kosttilskud to til tre gange om dagen.

Dog viser visse videnskabelige undersøgelser at operere med langt højere doser, hvorfor flere udbydere eller forhandlere verden over anbefaler 5-13 gram under deres forskellige BCAA produkter. Disse dosis anbefalinger er især beregnet til de sportsudøvere, der vælger at træne på et højere niveau. I USA er de generelle anbefalinger for eksempel langt højere, hvor bodybuildere på normal vis tager 10-15 gram BCAA dagligt. Disse doser må selvfølgelig ikke anbefales herhjemme og er heller ikke nødvendigt.

Men helt generelt er den daglige BCAA indtagelse vel at mærke et individuelt behov og er afhængig af, hvor meget man træner, og hvordan ens krop er bygget op. BCAA anbefales dog ikke, hvis du ikke dyrker sport eller styrketræner ved siden af. På dage hvor du ikke træner, får du nok med BCAA igennem kosten. Groft sagt kan det helt undværes, hvis du får store mængder proteiner på andre måder. Typisk får du som bekendt at vide, hvor mange gram du må indtage på daglig basis under de specifikke produkter.

Er der bivirkninger ved at tage BCAA?

Ingen videnskabelige undersøgelser eller forskninger har kunnet dokumentere særlige bivirkninger ved BCAA og dens regelmæssige anvendelse. Det er dog ikke det samme som, at ukendte bivirkninger kan opstå.

Der er teoretiske overvejelser omkring, at de mellemprodukter, der bliver dannet, når BCAA kosttilskuddet fordøjes i maven, menes at være toksiske – det vil sige, at de ødelægger levende organismer. Dette er bemærkelsesvis ikke blevet bevist eller dokumenteret nogen steder, men fortsat kun er en teori, hvorfor du ikke bør bekymre dig. Skulle det vise sig, at du får det skidt, hvilket eventuelt kan skyldes BCAA kosttilskuddet, bør du opsøge din læge.

Ikke desto mindre er det faktum, at kun meget få mennesker kan opleve bivirkninger af den ene eller anden slags.

Men BCAA anbefales naturligvis ikke til børn under 18 år, gravide, ammende kvinder eller mennesker, der kan lide af en alvorlig sygdom eller lignende. I disse tilfælde bør man konsultere sin læge, hvis man er eller vil i kontakt med BCAA kosttilskud.

Hører du ikke til en af de grupper, behøver du ikke bekymre dig for, om BCAA gør skade på din krop. Det er helt og aldeles et lovligt produkt på markedet som supplement til daglig sund kost og træning.

En vigtig pointe er dog, BCAA ikke kan erstatte din kost og bør derfor ikke indtages som det eneste kosttilskud om dagen.