n11

Hvilke atleter er mon de mest udholdende? Hvem kan holde til at lægge flest kilometer bag sig – og giver sammenligninger på kryds og tværs af sportsgrene mening.

Der er umiddelbart nogle helt store vindere i konkurrencen og helt store tabere. Men faktisk er det meget svært at sige noget helt bestemt om fodboldspillerne, fordi deres evner er forskellige.

Generelt er de dog i den gode halvdel sammenlignet med andre atleter. Cardio er helt nødvendig, når det kommer til fodboldspillernes præstationer.

Atleter

Din sport afslører dit cardio-niveau

Spiller du golf eller dyrker du vandpolo? Der er væsentlig stor forskel på de to. I vandpolo handler det om styrke og udholdenhed – selvfølgelig sammenkobles med teknik og talent.

Golf er ikke fokuseret på den samme udholdende, fysiske belastning, som sportsfolkene oplever i vandpolo eller fodbold. Her drejer det sig om en mere psykisk belastning, der udformes i det fysiske. 

Det betyder dog ikke, at golfspillere ikke er i god form. Formen er også nødvendig, hvorfor et godt cardio-niveau er nødvendigt. Uden det kan golfspilleren godt vinke farvel til et drive på 250 meter eller derover. 

Når vi sammenligner vandpolo og fodbold, er der faktisk mange samhørigheder. De er begge nødsaget til at være udholdende. Styrken er mere nødvendig under vandet end over. 

Og så er det meget interessant, at deres cardio-træning fungerer helt modsat. Hvor det er armene og brystet, der skal kunne klare høj belastning i vandpolo, er det benene i fodbold. 

Hvem kan slippe med en ringere form?

Det kan være svært at sammenligne sportsgrene. Indenfor fodboldens egen verden er der angiveligt spillere, der ikke har lige så højt cardio-niveau som resten af holdet. 

Som et eksempel er det oftest midtbanespillerne, der tilbagelægger flest kilometer under en fodboldkamp. Hvor centerback og nogle angriber tilbagelægger væsentlig mindre. For ikke at nævne målmanden, der bevæger sig minimalt på banen i forhold til de andre. 

Men sammenligner man med amerikansk fodbold, hvor en linebacker slet ikke behøver at have i nærheden af samme cardio-niveau som runningbacking, er forskellen meget større. 

Altså vil man nok sige, at der ikke som sådan er en plads på fodboldbanen, hvor cardio ikke skal være i top. Men målmanden kan dog slappe lidt mere af end de andre. 

I forhold til en sportsgren, hvor det står helt anderledes til. Kan man tænke på dart, hvor topmaven ofte hænger udover bæltespændet.

Statistik

Cardio-form er en god indikation til betting

Det vil i den grad være nødvendigt for det gode odds, at du har sat dig lidt ind i spillernes form. 

Fodbold er en meget belastende sport for spillerne, så formen er absolut nødvendig. Det har vi b.la. kunne se i corona-kampene. 

Spillerne har ikke kunnet vide sig sikre i, om de skulle spille eller ej, hvorfor formen ikke altid har været prangende.