n11

Ordet cardio kommer fra af det græske ord kardia, der betyder hjerte. Cardio træning er således træning af hjertet, bedre kendt som kredsløbstræning eller konditionstræning.

Cardio træning bruges til flere formål. Det er godt, hvis du gerne vil tabe dig, komme i bedre form, opnå velvære i kroppen eller bare holde din eksisterende form.

En af de gode ting ved cardio træning er, at du har mulighed for at træne cardio alle steder. Hvis du er medlem af et træningscenter og holder af at træne der, kan du med fordel bruge løbebånd, motionscykler, crosstrainere eller romaskiner til denne form for træning.

Hvilken cardio maskine passer til dig?

Afhængigt af hvad dit formål er med din cardio maskine, kan det være forskellige maskiner, der passer bedst til dig. En idrætsfysiolog har testet de fire typer af cardio maskiner ud fra, hvor meget de træner din kondition og styrke, samt hvor meget du forbrænder under træning.

Maskinerne får tre karakterer fra 1-5. Denne test kan hjælpe dig med at finde maskinen, der passer til dig.

Hvilken maskine forbrænder flest kalorier?

Her er svaret motionscyklen. Det kan både være en spinningscykel eller den klassiske motionscykel. Fordelen ved denne cardio maskine, er at du kan sidde på den i meget lang tid. Flere danskere har en cykel i stuen og cykler i timevis, mens man ser tv. Det er primært ben muskulaturen, der belastes. I testen får motionscyklen følgende karakterer:

  • 4 i kondition
  • 5 i forbrænding
  • 2 i styrke

Hvilken maskine når du skal i form?

Her er testvinderen løbebåndet. Løbebåndet, er en maskine, de fleste kender og derfor en maskine, du nemt kan komme i gang med. Fordelen ved løbebåndet er, at du ikke kan bruge løbebåndet uden at få noget ud af det. Ved motionscyklen, kan modstanden være for lav, så du stort set ikke får noget ud af det. Det kan du ikke ved løbebåndet. Selv ved langsomt tempo, får du stadig konditionstræning. Desværre er løb ret hårdt, så hvis du har tendens til skader på ankler, knæ eller hofte, bør du undgå løbebåndet. Løbebåndet får følgende karakterer:

  • 5 i kondition
  • 3 i forbrænding
  • 1 i styrke

Hvilken cardio maskine træner mest styrke samtidig?

Dette er klart romaskinen. Denne maskine har en direkte muskelstyrkende effekt på det meste af kroppen. Du træner faktisk både ben, ryg, skuldre og arme samtidig, når du anvender en romaskine. Det er en maskine, der kræver en del, hvilket gør, at mange ikke kan sidde ret længe på maskinen, før det begynder at syre i armene. Romaskinen får følgende karakterer:

  • 4 i kondition
  • 2 i forbrænding
  • 5 i styrke

Træn på forskellige måder

For at undgå at træningsmaskinerne bliver kedelige, er det en god ide at skifte mellem maskinerne. Du kan også træne cardio uden maskiner, og fx bruge motionscyklen den ene dag, og tage en tur ud i naturen til fods eller på cykel den næste. Det er bare med at finde den træning og rutine, som passer dig bedst.


Dette indlæg indeholder ikke redaktionelt materiale og er udtryk for skribentens holdning.