n11

Når du begiver sig ud på lånemarkedet, skal du passe på, at du ikke bliver snydt. Visse låneudbydere tager uretfærdigt høje renter på deres lån, og andre kræver, at du stiller dine personlige ejendele som sikkerhed for tilbagebetalingen.

Et hus lavet af penge

Prisen på privatlån varierer

De fleste folk har deres blik stift rettet mod renten, når de er i gang med at undersøge deres muligheder for at optage et lån. Her er det vigtigt at kende til begrebet ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent.

De årlige omkostninger i procent (ÅOP) dækker over alle udgifterne til lånet inklusive renter og gebyrer. Det er et lovkrav, at låneudbydere angiver de årlige omkostninger i procent, da man fra politisk side har ønsket at gøre det lettere at sammenligne priser på lån.

Det er klart, at man som kommende låntager altid ønsker at finde frem til det billigste privatlån på hele markedet. I dag er det langt nemmere at sammenligne priserne på lånet, da det som nævnt netop er et lovkrav at angive de samlede årlige omkostninger i procent.

Før denne lov blev indført, var det ikke unormalt at låneudbydere reklamerede med 0 % i rente. Nederst stod der så med småt, at der årligt blev opkrævet absurd store gebyrer, og det var der selvfølgelig en hel del mennesker, der følte sig snydt på grund af.

På trods af den relativt store gennemsigtighed i lånenes priser, varierer priserne på lånene stadigvæk en hel del. Man kan finde almindelige forbrugslån med encifrede årlige omkostninger i procent, og i den anden ende af skalaen findes der forbrugslån, hvor de årlige omkostninger løber op i flere hundrede procent.

Af denne grund kan der være mange penge at spare ved at sammenligne de relevante lånemuligheder og finde frem til det billigste lån.

Mand tæller penge

Hvis du ikke ejer noget af værdi

I nogle tilfælde kan du som låntager blive mødt af et krav om at stille nogle af dine værdifulde genstande som sikkerhed for lånet. Det er for eksempel princippet i et huslån, da banken har en sikkerhed i form af husets værdi.

Det er dog ikke alle, der har nogen genstande af særlig værdi. Derfor findes der også en kategori af lån, hvor man ikke bliver mødt med et krav om at stille en sikkerhed for lånet. Lån penge uden sikkerhed og få dit ønskede lån uden at risikere nogen af dine personlige genstande.