n11

En sund og stærk krop sikrer et godt og langt liv. Det er vigtigt at tage sig af sin krop og holde den sund og rask, og en af de mest grundlæggende ting for en stærk og velfungerende krop er god, nærende kost og masser af fysisk udfoldelse!

Motion har mange fordele!

Der findes utrolig mange fordele ved at holde sin krop i gang gennem regelmæssig sport og motion. Udover det faktum, at motion gør dig stærkere rent muskel- og styrkemæssigt, gør sport og bevægelse også din krop bedre rustet til at modstå sygdomme og stressfaktorer. Motion har også en lang række mentale fordele, idet at fysisk aktivitet forbedrer indlæringen, øger selvværdet og kan modvirke stress og depressioner. Når du bevæger dig, frigives der hormoner i hjernen, som giver dig en følelse af glæde og velvære. Har man først implementeret sport og motion som en del af sin hverdag, går mange hen og bliver nærmest afhængige af det! Dog er det vigtigt, at du sørger for også at give din krop hvile og ro, så den kan genopbygge sig selv og forblive stærk.

Restitution – kroppens genopbygning

Når du træner, nedbryder du muskelfibre og tærer på kroppens energidepoter. For at kunne forbedre sig fysisk er det derfor vigtigt, at du giver din krop tid til at genopbygge muskelfibrene og fylde energidepoterne op igen, inden du udsætter kroppen for yderligere fysisk belastning. Her kommer restitution ind i billedet. Restitution bruges til at beskrive den nødvendige hvileperiode, som kroppen har brug for til at genopbygge sig selv. Under restitutionen vil kroppen ikke blot genopbygge muskelfibrene, men derimod gøre dem endnu større og stærkere end før. Netop dette fænomen, hvor kroppen efter endt hvileperiode er stærkere end før, kaldes superkompensation og sker som kroppens forsøg på at ruste sig mod fremtidig fysisk belastning. Superkompensation er årsagen til, at du forbedrer dig fysisk, får større muskler og kommer i bedre form. Fænomenet finder dog kun sted, hvis kroppen får tid til at restituere, og derfor er det vigtigt at prioritere hvileperioderne mellem træningen!

Brug hvileperioderne til mental afstresning!

En af forudsætningerne for en velfungerende krop er også mental ro, og træningsmæssig fremgang kræver et mentalt overskud. Du kan derfor med fordel udnytte dine restitutionsperioder til at arbejde med mental afstresning. Psykisk uro medfører en stresset krop, og en stresset krop er svær at gøre stærkere. Værktøjer til mental afstresning kan være meditation og beroligende musik, men også selvforkælelse og forplejning spiller en stor rolle i forhold til fornyet mental energi. At pleje sin krop og forkæle sig selv er altså også vigtigt, og har du svært ved at få det inkorporeret i hverdagen, kan du med fordel tage af sted på et wellnessophold eller væk et andet sted, hvor du kan finde ro og balance!

Varieret motion og mindre belastende træning

En af de bedste måder til at holde sin krop velafbalanceret og stærk samt undgå skader og overbelastning er ved varierende træning. For at få en sund og overordnet stærk krop, bør du skifte mellem forskellige former for fysisk udfoldelse, så alle muskelgrupper og led bliver holdt i gang. Ved at træne varieret undgår du også lettere overbelastning af enkelte muskelgrupper ligesom, at du kan give de forskellige muskelgrupper mulighed for restitution.

En anden måde, du kan give dine muskler mulighed for mere hvile, er ved at variere mellem hårdt belastende træningsformer og mindre belastende træningsformer. Du kan altså med fordel skifte mellem fysisk hårde træningsformer såsom høj-puls cardiotræning eller tung styrketræning og mindre belastende træningsformer såsom yoga, der fokuserer på udstræk og lettere styrketræning. Især yoga har også mange fordele for dit mentale helbred, idet at yoga arbejder med mange meditative værktøjer, der kan give mere mental ro og overskud.