n11

Forskellige former for koffeintilskud er populære blandt personer, der træner og dyrker fitness. Koffein kan nemlig være med til at forbedre din præstationsevne i forbindelse med træning. I denne artikel kan du læse mere om koffeins virkning samt hvordan og hvornår du med fordel kan indtage koffein.

Hvorfor indtage koffein i forbindelse med træning?

Koffein virker ved at stimulere nervecellerne og ved at stimulere udskillelsen af hormonet adrenalin, også kendt som kamphormonet. Koffein har derfor en opkvikkende effekt, og kan i forbindelse med træning have en positiv effekt på udholdenheds- og præstationsevne.

 

Hvor meget koffein skal man indtage for at opnå effekt?

Mængden af koffein behøver ikke at være så stor før det giver en gavnlig effekt i forbindelse med træning. Man mener, at 3-5 mg koffein per kilo kropsvægt er den optimale mængde. Der svarer for eksempel til, at en person på 70 kilo skal indtage omkring 200-300 mg.

Til sammenligning indeholder en almindelig kop kaffe omkring 85 mg.

For at få den bedste udnyttelse af koffeinen, bør den indtages en times tid før træning. Herved ved koffein været blevet optaget og virkningen gået i gang, når der er brug for det i forbindelse med træningen.

Hvor findes koffein?

Koffein findes naturligt i kaffe, te og chokolade. Derudover findes der efterhånden en lang række produkter, hvor der er tilsat koffein. Det indebærer blandt andet koffeinpiller og funktionelle drikke med tilsat koffein.

Funktionelle drikke med koffein

Funktionelle drikke er drikkevarer, som for eksempel er tilsat koffein. Derudover er der ofte også tilsat andre gavnlige ingredienser, herunder vitaminer og essentielle aminosyrer.

NOCCO er et eksempel på en funktionel drik, som både indeholder koffein, vitaminer og BCAA-aminosyrer. Samtidig indeholder NOCCO hverken sukker eller kulhydrater. Prøv de velsmagende NOCCO på tilbud, hvis du gerne vil optimere din træning.

Nutramino HEAT er et andet eksempel på en velsmagende funktionel drik, der indeholder koffein, vitaminer og BCAA. Ligesom NOCCO indeholder HEAT ingen sukker eller kalorier. Køb de velsmagende og præstationsfremmende HEAT på tilbud for at optimere din træning.

Hvorfor vælge funktionelle drikke som kilde til koffein

Både NOCCO og Nutramino HEAT indeholder foruden koffein også en række vitaminer samt essentielle aminosyrer, som kan være gavnlige i forbindelse med muskelopbygning.

Desuden opnås den optimale mængde koffein hurtigt i de funktionelle drikke, idet koffeinindholdet er langt højere end i for eksempel kaffe.

Derudover fås drikkene i en lang række lækre smage, og der er derfor noget for enhver smag – også til dem, der ikke kan lide kaffe.

Kan det være farligt at indtage koffein?

Koffein er som udgangspunkt ikke farligt for kroppen, men i større mængder kan koffein have nogle negative konsekvenser for helbredet. Bivirkninger ved højt indtag af koffein indebærer blandt andet hjertebanken, maveproblemer, forhøjet blodtryk og søvnløshed.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne personer ikke indtager mere end 400 mg koffein om dagen. Heldigvis kan den gavnlige effekt opnås ved langt lavere indtag som beskrevet tidligere.

For børn er den anbefalede grænse lavere, idet børn jo vejer mindre end voksne og dermed har en lavere tolerance. For børn lyder anbefales indtaget at være under 2,5 mg per kile kropsvægt per dag.

Gravide og ammende bør desuden begrænse koffeinindtaget til under 200 mg per dag.

 


Indlægget er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.