n11

At leve sundt og ansvarligt kan føles som et stort, uoverskueligt projekt. Til gengæld kan det føles nemmere, hvis man gør sundheden til en fælles opgave for husstanden. 

Her får familiemedlemmerne fx. mulighed for at holde hinanden i tøjlerne. Samtidig bliver madindkøb væsentligt nemmere, hvis I laver en fælles kostplan. Men hvilke aspekter af sundhed kan I begynde med i husstanden? 

Læs med og se, hvordan din husstand kan begynde at være aktiv året rundt.

Vægte

Lav en fast kostplan

Det er afgørende for din langsigtede sundhed, at du holder dig til en sund kostplan over længere tid. En af de simpleste og mest effektive måder at opnå sunde kostvaner er ved at følge Madpyramiden, som de fleste har hørt om. 

Som Madpyramiden antyder, er det proportionerne mellem kød, grøntsager og fibre, som er særligt vigtigt for den sunde kost. Derfor kan din husstand med fordel tage udgangspunkt i Madpyramiden, og derfra begynde at brainstorme nogle retter, som hele familien kan lide. 

Derefter kan I også lave en ugeplan, hvor I kan fordele de forskellige retter. 

Kæledyrene skal bevæge sig

Har I kæledyr i husstanden, bør I naturligvis sørge for, at de har gode forudsætninger for at få bevægelse og motion ind i hverdagen. Dette kan du blandt andet sørge for ved at købe hundelegetøj til din hund. 

Udover hundens fysiske sundhed er legetøj også med til at forbedre din hunds mentale sundhed. 

Få et overblik over forskelligt hundelegetøj her, der passer til din hund. 

Kæledyr

Varieret fysisk aktivitet for jer

Selvom den fysiske aktivitet bør være varieret, er det vigtigt, at den foregår regelmæssigt efter en ugeplan. For meget af den samme træning i en kort tidsramme kan være med til at nedbryde musklerne, mens kroppen ryger ud af form efter for lang tids inaktivitet. 

Ved at følge et regelmæssigt skema sørger du for at holde kroppen sund og ved lige. Her bør du også tilrettelægge dit skema efter forskellige træningsformer, som aktiverer forskellige muskler. Dette kan både være længere løbeture, som træner din udholdenhed og vægtløftning, som kan træne forskellige armmuskler. 

Når det kommer til træningsplaner kan det også være klogt at gå i dialog med resten af familien om dagene, så I eksempelvis kan træne sammen på bestemte dage.