n11

Man skal ikke have fulgt meget med i medier og politik for at have bemærket, at klima og bæredygtighed fylder meget på dagsordenen. Førende forskere forudser, at vi ikke har mange år til at bremse udviklingen, hvis vi ønsker at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Derfor indstillinger mange sig også i disse dage på at leve mere bæredygtigt. Men for manges vedkommende kræver det en gennemgående omstilling og grundlæggende ændringer i de daglige rutiner. Vil du gerne leve mere bæredygtigt, kan du læse her, hvordan du kommer i gang.

træer

Gør hjemmet mere bæredygtig

Et godt sted at starte for mange, er ved at se på, hvad man kan gøre ved sit eget hjem for at gøre det mere bæredygtigt. Hvilke varmekilder bruger du? Hvor kommer din el fra? Har du isoleret huset tilstrækkeligt? Der er mange ting, man selv kan gøre for at sørge for at indrette sit hjem på en måde, der skåner miljøet mere. Men det koster alt sammen penge at investere i. Vil du eksempelvis udskifte din varmekilde til en mere bæredygtig en af slagsen, kan det koste en pæn portion penge nu og her. Med tiden vil dette dog tjene sig selv ind, fordi de mere bæredygtige varmeløsninger også er økonomisk billigere. Har du overvejet at omlægge din el-aftale til en mere bæredygtig en af slagsen eller måske installere solceller på taget, er der også tale om en udgift nu og her. Derfor kan det være nødvendigt at optage et lån.

havet

Skær ned på kødforbruget

Har du fulgt det mindste med i, hvad der rører sig, når det kommer til klima og bæredygtighed, er det helt sikkert heller ikke første gang, du hører, at det at indtage store mængder af kød er en af de helt store klimasyndere.

Mange steder i den vestlige verden indtager vi meget store mængder af kød, og Danmark hører til i toppen blandt de lande, der konsumerer allermest kød pr indbygger. Især okse- og kalvekød er skadeligt for miljøet, men grisekød og kyllingekød har også en negativ effekt på klimaet. Vil du gøre noget godt, at du derfor starte med at skære ned på dit indtag af oksekød og gradvist skære ned på dit indtag af kød i det hele taget. Vil vi leve mere bæredygtigt, er vi nødt til at vænne os til tanken om, at kød kommer til at høre til undtagelsen nærmere end reglen, når vi planlægger vores måltider.