n11

Seneskedehindebetændelse er desværre en ret udbredt tilstand, som rammer rigtig mange danskere hvert år. Seneskedehindebetændelse opstår, når ens sener bliver udsat for en overbelastning. Når først betændelsen har sat sig, er det utrolig smertefuldt, og ofte tager det lang tid at behandle.

Heldigvis er det muligt at forebygge betændelsestilstanden, blandt andet ved jævnligt at få trænet muskler og led.

Styrk dine led gennem træning

Seneskedehindebetændelse opstår ofte i håndleddet og området omkring tommelfingeren. Derfor kan det være utrolig smertefuldt at løfte eller holde om ting, når området bliver betændt. Hvis du har en meget aktiv arbejdsdag og dagligt bruger dine hænder til mange vrid og løft, så kan du være i fare for at udvikle seneskedehindebetændelse. Ofte ses tilstanden for eksempel hos tømrer, gartnere og malere.

Gode øvelser og træning af dit håndled kan forebygge at betændelsestilstanden opstår. Det er vigtigt, at du ikke overbelaster dine håndled, men forsigtig træner senen gennem styrketræning og udholdenhedstræning. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst træner dine led, så bør du få tilknyttet en ergo- eller fysioterapeut, som kan hjælpe dig med øvelserne.

Husk at træningen skal foregå i dit eget tempo

Du behøver ikke tonse afsted i fitnesscenteret i flere timer for at styrke muskler og led. En almindelig gåtur, cykeltur eller udstrækningsøvelser kan hjælpe rigtig meget på seneskedehindebetændelse.

Det er en fordel, hvis du styrker musklerne omkring dine led, så dine sener ikke bliver overbelastede. Hvis musklerne kan tage den store del af slæbet, så skades dine sener ikke, når du for eksempel løfter tunge ting.

Husk at respektere dine egne grænser. Hvis der pludselig opstår ømhed, som ikke går over efter 1-2 timer, så kan det være et tegn på overbelastning. Tag det roligt med din træning, start langsomt op og tag nogle gode pauser ind imellem.